Szerelmes földrajz

Szívének különösen kedves helyeire kalauzolja a nézőt Sebestyén Márta népdalénekes. Ellátogatunk édesapja Vas megyei szülőfalujába, Csempeszkopácsra, majd békési tájakon barangolunk, ahonnan édesanyja származik. Márta már Budapesten született, a kettő között félúton. Élt a Királyi Pál utcában, a Wekerlén, Kispesten, és a Várban. Ám e helyeket egy valami szorosan átfonja és összeköti: a ZENE.

A videó eléréséhez kattintson a képre!

szerf_2015

Forrás: mediaklikk.hu

Jean Monnet emlékérmet kapott Sebestyén Márta

A Balassi Intézet mutatkozott be a Charta XXI Mozgalom szeptember 9-i Jean Monnet estjén. A Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit mellett Molnár Imre a pozsonyi, Sokcsevics Dénes a zágrábi, Dezső János a belgrádi magyar intézetek vezetői kapcsolódtak be a beszélgetésbe. Sebestyén Márta Jean Monnet emlékérmet kapott.

jeanm

A Kárpát-medence népeinek jobban kellene ismerniük egymás kultúráját – ez a Charta XXI egyik fő célkitűzése, viszont a szomszéd népek kultúrája nálunk szinte ismeretlen, hogy a történelmükről ne is beszéljünk – vezette be a szervezet szerda, szeptember 9-i esti programját Surján László.

A szervezet elnöke azt is elmondta, hogy nem igazán tudatosult a magyar társadalomban, hogy ennek a feladatnak, a magyar kultúra nagyvilágban való közvetítésének az előmozdítója Magyarországon a Balassi Intézet, ezért kérte meg őket, hogy legyenek ez alkalommal ők a vendégeik.

A Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit elmondta, hogy a magyar kultúra kisugárzása és ereje sokkal jelentősebb, mint amekkora Magyarország gazdasági ereje. Néha a magyar közigazgatáson belül is meglepődnek, hogy mennyire szerteágazó a Balassi Intézet tevékenysége. Eddig a kulturális tárca felügyelte, most viszont a Külügyminisztérium háttérintézménye lett ez a mai formájában 2007 óta létező szervezet, amelynek feladata, hogy az ország jó hírnevét, a magyar kultúrát terjessze. Ebből következően mindig lesz a nemzetpolitikával összefüggő feladata is, hiszen Magyarország közvetlen szomszédságában nemcsak a szomszédos államalkotó nemzetekhez, hanem az ottani magyar nemzeti közösségekhez is szólni kíván és szervez számukra programokat. A jelenlévők közül talán csak a bukaresti magyar intézet vezetője, Kósa András hiányzik, de egyébként a jelenlevők így is szinte teljes képet tudnak adni az intézet ilyen irányú tevékenységéről.

Nem tudunk mindenhova embert küldeni, ahova kellene, ezért van olyan kulturális örökségünk, amely teljesen hiányzik a mai magyar kulturális tudatból. Ilyen például Galícia, ez a ma Nyugat-Ukrajnához tartozó terület, amely az Osztrák-Magyar Monarchia keleti tartománya volt. Pedig számos kulturális szállal kötődünk hozzá, ráadásul azt is kevesen tudják, hogy a 18. században, amikor a Habsburgok Lengyelország felosztásakor megszerezték Galíciát, legitimáció gyanánt arra hivatkoztak, hogy az valamikor a Magyar Királysághoz tartozott. Vannak tehát feladataink a kulturális birtokbavétel területén, igaz, a jelenlévő intézetvezetőknek nem ilyen gondjaik vannak – mondta Hammerstein Judit.

Surján László elsőként – az egyébként Felvidéken született – Molnár Imrét kérte, hogy beszéljen elképzeléseiről, hiszen ő csupán 9 napja működik hivatalában. A pozsonyi magyar kulturális intézet igazgatója elmondta, hogy Magyarország érdekeinek képviseletét értékorientált alapon gondolja megvalósítani, ami csak az ember vonatkozásában értelmezhető. Vagyis ami az ember életét gazdagítani tudja, jobbá, szebbé teheti, ezt a fajta kultúrát szeretné támogatni, mert a kultúrán belül nemcsak az építés, hanem a rombolás gyakorlata is erős pozíciókkal bír. Szlovákia több mint szomszéd, hiszen ezer évig együtt éltünk, kultúránk alapjai pedig közösek, de ugyanilyen fontos az ott élő, és a gyorsuló asszimiláció miatt egyre inkább apadó létszámú magyar nemzeti közösség ügyének felkarolása.

Fontos továbbá Pozsony, az egykor háromnyelvű Pressburg régmúlt kultúrájának újrafelfedezése is, hiszen a mai szlovák fővárosnak a szlovák mellett jelentős német és magyar hagyományai vannak, amit egyébként a helyben lakók is egyre inkább tudatosítanak – hangsúlyozta Molnár Imre.

A több történelmi monográfia szerzőjeként ismert, immár sokadik évét Zágrábban töltő, egyébként magyarországi horvát Sokcsevics Dénes büszkén mesélte, hogy nemcsak sikeres Pilinszky-estet rendeztek, hanem hamarosan horvát nyelvű Pilinszky-kötetet tudnak a zágrábi közönség rendelkezésére bocsátani.

Sajátos, hogy a horvátországi publikum nyugat-európai prizmán keresztül tájékozódik Magyarországról, így Eszterházy Péter, Nádas Péter vagy Kertész Imre mellett a többiek nem igen rúgnak labdába, pedig nagyon nagy szükség lenne legalább egy Kosztolányi-fordításra. A MOL-INA torzsalkodás a politika síkján zajlik, a kultúrára nem volt kihatása, legföljebb annyiban, hogy a MOL az intézet több programját is támogatni kezdte – mondta Sokcsevics Dénes.

A belgrádi magyar intézet az egyik legfiatalabb, hiszen csupán néhány éve hozták létre és azóta Dezső János vezeti. A délvidéki magyarként iskoláit egyébként Újvidéken végző intézetvezető arról számolt be, hogy soha nem volt ilyen jó a szerb-magyar viszony. Míg évekkel ezelőtt óvatosnak kellett lenni, ha az ember egy étteremben a szerb fővárosban magyarul kívánt megszólalni, ma ilyen gondok nincsenek, sőt a pincérek megtanultak néhány magyar szót. Az intézet programjai telt házzal mennek. Nagyon sok szerb tanul magyarul, amiben szerepe van a magyar állampolgársági törvénynek is, hiszen a magyar útlevélnek nagy az ázsiója odakint. Sikerült az intézet földszinti termében egy borozó-szerűséget nyitni és az asszimiláció útján járó belgrádi magyarság számára is tudnak vonzó programot szervezni.

Ezen az estén vette át Sebestyén Márta a Jean Monnet emlékérmet. Az indoklás szerint ő az, aki dallammal fogja össze a Kárpát-medence széthulló világát. A Kossuth díjas művésznőt, a Charta XXI tagját Szabó Palócz Attila méltatta. Sebestyén Márta énekelt is a szeptember 9-én tartott összejövetel lezárásaként.

Forrás: Gecse Géza, Felvidek.ma; fotó: Charta XXI facebook

Rendhagyó ünnepi koncert Gyulán

Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és a Sebő-együttes műsora a a népzene rusztikusságát ötvözte a régizene örömteliségével

RégizeneKülönleges koncerttel lepte meg a napközbeni esős idő ellenére is szép számmal jelen lévő közönséget augusztus 20-án a tószínpadon Sebestyén Márta népdalénekes, Andrejszki Judit barokkénekes és a Sebő-együttes. A rendhagyó koncert számos meglepetést is tartogatott.

Az államalapítás ünnepén lévő műsorok mindig meghatározók egy város életében, Gyula pedig évek óta mindig változatos, minőségi és méltó programmal rukkol elő. Így volt ez csütörtök este is, miután Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának ünnepi köszöntője és az est koronájának számító ünnepi tűzijáték között a város kiváló és egyben rendhagyó koncerttel tisztelgett lakosai előtt.

Sebestyén Márta és a – többnyire – szintén népzenét játszó Sebő-együttes neve mára szinte már egybeforrt, közös munkájuk pályájuk kezdetében gyökerezik, a Kossuth-díjas népdalénekesnő és a barokkénekesnő Andrejszki Judit rendhagyó zenei találkozása azonban annál különlegesebb, de az is öt-hat éves már. Közös műsorukat néhány éve a gyulaiak is élvezhették, de azt talán kevesen tudják, hogy a két hölgy a zenészikon Kovács Ákos noszogatására állt össze közös formációvá.

A Sebő-együttest, Sebestyén Mártát és Andrejszki Juditot azonban mégis nehezen tudtuk volna elképzelni közös színpadon. A koncert kezdetekor felcsendülő első két dallal mindjárt Sebő Ferenc régi mesterének, a tekerőlantját is készítő Bársony Mihály emlékének áldoztak, aki most lenne 100 éves, így az első tapsot máris neki adta a közönség. Ezt követően a szintén hangszerhez ült Sebestyén Márta köszöntötte a lelátón ülőket „ezen a kicsit hűvösre sikeredett, de szíveket megdobogtató ünnepen”.

Műsoruk folytatásában olyan összeállítás volt hallható, amelyben a kora közékor legrégebbi zenei hagyományai érvényesültek. A Tengernek csillaga, Isten édesanyja címet viselő gregorián Mária-éneket követően egy épp az alkalomhoz kívánkozó Szent István-dicséret következett, majd egy Zsigmond korabeli töredéket is előadtak.

Az eleinte kissé talán csodálkozó nagyérdemű hamar ráhangolódott a különös zenei világra, hiszen ők nemcsak ragyogó módon társították össze a népzene rusztikus voltát, hús-vér előadásmódját a régizene nem kevésbé vérbő és örömteli dalaival, hanem “emberközelivé” is sikerült hozniuk, vagyis a mai közönség számára is élvezhető formában, személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban tudták azokat tálalni. Hiszen ahogyan ők is vallják, ezek a ma már meglehetősen különbözőnek tűnő zenék valójában egy tőről fakadnak. A régi zenék maradványai a mai népzenébe szívódtak fel, és ebből lehet visszakövetkeztetni a két stílus közös előadásmódjára. Koncertjük így akár egy zenetörténeti gyorstalpalóként is felfogható volt, hiszen abszolút élvezhető és élhető, a mostani szituációkban is teljes mondanivalóval rendelkező dalok fűzére volt hallható, ők pedig kellő természetességgel adták meg a befogadást megkönnyítő pár információt.

Sebestyén Márta igazi kulturális nagykövete hazánknak, hisz a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Andrejszki Judit pedig a maga műfajában ismert és több rangos díjjal elismert művész. Régizene szakon végzett Lengyelországban, barokkénekes, orgonista és csembalóművész, a Musica Profana és Corvina Consort tagja. A Sebő Ferenc által vezetett Sebő-együttes a népzene és az énekelt versek ismert képviselői, akik nemcsak elindították, de több mint négy évtizede életben tartják a népzene és táncházmozgalom létét, kultúrájának öröklődését. Az augusztus 20-án tartott gyulai koncertjük azonban nem csak a műfaj kedvelői számára volt emlékezetes.

Forrás: gyulaihirlap.hu

“Fantasztikus volt a Felföldi levelek!”

Július 28-án Kapolcson táncolt az Ifjú Szivek Táncszínház. A Művészetek Völgyének Muharay udvarában kétszeres vendég volt a társulat, egy nap alatt a Kakukktojás és a Felföldi levelek című koreográfiájukat is előadták.

Mindkét darab percek alatt betöltötte az udvar nézőterét, majd a közönség vastapssal és ujjongással fogadta úgy a délelőtti gyerekelőadást, mint az esti ősbemutatót.

MV_FelfoldiLevelek1

“Én láttam néhány műsort az Ifjú Szivektől, kőszínházban, nagyon izgalmas volt. Itt a természetben viszont az udvaron kívül, az út túloldalán is tapsoltak az emberek, akiket a biztonsági őr már nem engedhetett be a helyszín kapacitása miatt. Ők is amennyire tudtak hallgatóztak, leskelődtek, figyeltem az arcukat. A kisgyerekektől a nagymamákig mindenkire nagy hatással volt az előadás. Ebben a darabban száz százalékig ott van az az élő hagyomány, amiről a Muharay udvar szól, mindemellett az a korszerűség, amiről Muharay Elemér mondta, hogy e nélkül nem lehet átmenteni a tradíciót a következő nemzedéknek. Fantasztikus volt a Felföldi levelek, időbe fog telni, amíg feldolgozom” – nyilatkozta a bemutató után Sebestyén Márta. “Ott álltunk Berecz Pityuval az ajtóban, és nyerítettünk, visítottunk, tapsoltunk, ordítottunk. Köszönjük, hogy elhozták ide” – tette hozzá mosollyal az arcán a Muharay udvar háziasszonya.

MV_FelfoldiLevelek2

Forrás: parameter.sk