Szerelmes földrajz a “csempeszi” Sebestyén Mártával

„Ollan szomgyus lettem”, mondja hamiskás mosollyal Sebestyén Márta, és kérése parancs: Krenner Róbert polgármester hűtőládányi üdítővel érkezik. Elvégre a világhírű énekesnő nemcsak hazajár ide, hanem Csempeszkopács díszpolgára is. Nemsokára megint az Árpád-kori templomnál ad koncertet.

De ez most valami más: a Duna TV Szerelmes földrajz-sorozatának stábja kísérte el Vas megyébe, másnap „ide a túlsó oldalra”, Békésbe mennek, a harmadik forgatási nap Budapesté. Intenzív három nap lesz, az biztos. De hát mit tegyünk, ha egyszer Sebestyén Márta édesapja csempeszkopácsi – őt magát idekötik gyerekkora legszebb, legboldogabb nyarai –, édesanyja Békésből származik, felnőttkora pedig Budapesthez kapcsolódik. (Miközben persze övé az egész világ.)

vaol11

Tárlat a bakterházban, hiszen a vonat már nem jár. Az énekesnő – különben Csempeszkopács díszpolgára – Krenner Róbert polgármesterrel. Fotó: Unger Tamás

 

A régi-új bakterházban is készülnek felvételek: „Büszke vagyok rá, hogy ilyen szép és takaros a falu, a bakterház helyén lehetne akár romhalmaz is, hiszen a szárnyvonal már 1974-ben megszűnt. Rengeteg emlék megrohant. Itt a túloldalon egy nagy halastó volt, annyi béka kuruttyolt, hogy valami őrület. Meg a falu végén a gödör, ahova fürödni jártunk… Édesapám tíz éve meghalt, nagybátyáim is, nagyszüleim is, gyerekkori játszópajtásaimmal viszont szoktam találkozni, és persze ma már ott a Facebook. Csempeszkopács bennem nagyon eleven. Megörököltem a csempesziséget. A bakterház azért is fontos helyszín, mert a megérkezés helye. Az összes szünidőt itt töltöttük, alig vártuk az öcsémmel a kicsöngetést. Másnap rögtön jöttünk. Édesapám – aki közgazdász volt – hivatalból is többször megfordult a környékre, állami gazdaságokat látogatni. Közben minket le-adott a nagyanyámnál. Kitört a nagy boldogság, a végtelennek tűnő szünidő. Csempeszkopács maga volt a földi paradicsom. Az összes olyan élményem, amely a paraszti élettel kapcsolatos, innen van. Népdalénekesként is sokat merítek máig ezekből az időkből. Sajnos a két fiamnak már nem tudom megmutatni azt az életformát, csak mesélni róla. De hát én is sok mindent nem ismertem, csak az édesapám meg a nagyszüleim történeteiből. Kár, hogy ma már leszoktunk a nagy családi beszélgetésekről a generációkat összeültető asztal körül. A napokban egy újzélandi filmrendező-zeneszerző keresett meg, I. világháborús filmet készít, szeretné, ha énekelnék benne. Erről azonnal eszembe jutott, hogy de hát az én nagyapám ifjú katonaként közvetlenül megtapasztalta a háborút. Sose felejtem el nagyanyám hangját, ahogy azt mondja, ‘nézd, ezeket a kezeket megrázta Károl királ’. Az utolsó magyar király kezet fogott az én eres kezű nagypapámmal. A folytonosság miatt fontos nekem a templom is, az Eleink-szoborral. Maga az időtlenség. Az élet megy tovább, a kis templom évszázadok óta tartja magát.”

vaol22

SZERELMES FÖLDRAJZ-FELVÉTEL A BAKTERHÁZNÁL, SZEMBEN SEBESTYÉN MÁRTA ÉS HOLLÓS LÁSZLÓ SZERKESZTŐ-RIPORTER. FOTÓ: UNGER TAMÁS

 

Itt, ezen a patinás helyen ad koncertet Sebestyén Márta a barátaival május 30-án, a 15. évforduló alkalmából kétnapossá terebélyesedő csempeszkopácsi „Középkori vigalom és vásárnap” kínálatában.

A Szerelmes földrajz-felvételek most a nagyszülői háznál folytatódnak. „Sokszor hallatszott ki óbégatásom ezen az ablakon.” Igen, mindig énekel. Telefonszámokat szolmizál. Vagy azt veszi észre, hogy furcsán néznek rá a buszon. De hát tudományosan bizonyított tény, hogy aki énekel, az boldog. Boldog, aki énekel.

A múlt kútja az udvaron
Ölbei Lívia

Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek? Feneketlennek még akkor is és talán éppen akkor, ha kizárólag és egyedül az ember az, akinek múltjáról kérdés és szó esik: ez a rejtélyes lény, aki a magunk természeti-gyönyörűséges és természetfeletti-nyomorúságos létének tartálya, s akinek titka érthető módon minden kérdésünk és szavunk alfája és ómegája, s minden szavunkat hévvel és szorongással és minden kérdésünket izgatott sürgetéssel telíti”, kezdi Thomas Mann komótos fenségességgel József és testvérei című hatalmas nagyregényét. Bár Sebestyén Márta megjelenése Csempeszkopácson egyszerű, derűs, magától értetődő és természetes – és mégis. A múltnak ugyanabba a kútjába szeretne belepillantani a Szerelmes földrajz-sorozat stábja, amikor elkíséri az énekesnőt gyerekkora fontos helyszínére, amelyről Thomas Mann beszél. Hátha a hely szelleme segít, hátha megfejthető a titok.

indenesetre történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amikor Sebestyén Márta belép a nagyszülői ház udvarára. Már sem a nagyszülei nem élnek, sem az édesapja (virágot visz a sírjukra mindjárt), és bár ő maga tényleg rendszeresen megfordul itt, a régi háznál – amelynek új tulajdonosai vannak, át is alakították – hosszú évek óta nem járt. Miért is tette volna. Minden megváltozott. Itt konyhakert volt, hersegő paprikákkal, paradicsomokkal: „Lecsavartuk, ettük, nem kellett megmosni.” A kert helyén gyep virít, a gyepen trambulin. De egyvalami a régi. A kerekeskút ugyanúgy, ugyanott áll az udvaron. A teteje üggyel-bajjal elmozdítható. Mélységes mély. Vagy mondjuk inkább feneketlennek?

Forrás: vaol.hu

Eszterházi Vigasságok

Tavasztól őszig csaknem száztíz fellépő ötven hangversenyével várja vendégeit a fertődi Esterházy-kastélyban immár harmadszor megrendezett koncertsorozat, az Eszterházi Vigasságok – hangzott el a programokat felvezető budapesti sajtótájékoztatón.

ehkastely

A nemrég véget ért húsvéti fesztivál után legközelebb pünkösdkor csendülnek fel a kastélykoncertek, majd nyáron a Filharmónia Magyarország által szervezett Régi Zenei Napok és több Haydnnak szentelt fesztivál – a Budapesti Vonósok XXI. Haydn Fesztiválja, a Haydn Meets Jazz, az augusztus második felében megrendezett Haydn-fesztivál és a kora szeptemberi VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztivál – után egy őszi fesztivállal zárul a sorozat október végén.

A tizenöt hét fellépői között olyan visszatérő vendégek mellett, mint a Vashegyi György által vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint Kalló Zsolt együttese, a Capella Savaria, olyan kiválóságok vannak, mint a Muzsikás Együttes, amely a Mendelssohn Kamarazenekarral fedezi fel Haydn és a cigányzene kapcsolatát, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar, amely korhű hangszereken előadott Bach-koncerttel készül.

A Rácz Márton művészeti vezetésével zajló Vigasságokon a hazai muzsikusok közül fellép Várdai István, Sebestyén Márta, Rohmann Ditta, Fassang László (fortepianón és csembalón), Snétberger Ferenc és Tony Lakatos is – utóbbiak zenésztársaikkal Haydn és a dzsessz kapcsolatát járják körül. A 31. Régi Zenei Napokra a historikus előadásmód olyan nemzetközi hírű mesterei érkeznek Eszterházára, mint Barthold Kuijken és Malcolm Bilson, a VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztiválon pedig a Zehetmair Quartet és a Badke Quartet is muzsikál.

A Haydn-terem mellett a legtöbb koncertnek otthont adó, felújított Marionettszínházban mutatják be Mundruczó Kornél Téli utazás-értelmezését is az őszi fesztiválon: Schubert klasszikus dalciklusát Hans Zender átdolgozásában játssza a Hámori Máté vezényelte Óbudai Danubia Zenekar, miközben a háttérben a rendező képei pörögnek kommentárképpen; az esten Szemenyei János színművész is közreműködik.

Bardi Terézia Anna, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgató-helyettese és tudományos igazgatója szerint az Eszterházi Vigasságok kiemelt célja a már ismert előadók mellett a fiatal tehetségek bemutatása, különösen pedig a fiatalok összehozása a „nagy generációval” egy-egy koncertre. Utóbbira jó példa Devich Gergely ifjú csellóművész fellépése a Liszt Ferenc Kamarazenekarral az őszi fesztiválon.

A kastéllyal kapcsolatos állami feladatok koordinálásával megbízott L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a kormány idén 250 millió forinttal támogatja a fesztiválsorozatot. Hangsúlyozta, hogy a kabinet kiemelt fontossággal kezeli a fertődi kastély és a Fertő tó egész környékének megújítását, számos fejlesztés van folyamatban. Kiemelte, hogy egy-másfél hónap múlva megkezdődhet a kastély nyugati szárnyának felújítása, amelynek lezárultával – a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban – itt helyezik el az Esterházy-kincseket bemutató kiállítást. „A kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy az Esterházy-kincseket Eszterházán kell bemutatni” – hangsúlyozta.

A felújítással járó munkálatok jól szeparálhatók, így a remények szerint nem fogják visszavetni a kastély látogatottságát – tette hozzá.

L. Simon László elmondása szerint tavaly mintegy hetvenezer látogató kereste fel a kastélyt – ennyien váltottak belépőt a múzeumba –, ami húszszázalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy helyes döntés volt az önálló Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozása. Az idei Eszterházi Vigasságokon körülbelül tízezer további látogatóval számolnak, így a tavalyi számok alapján idén legalább nyolcvanezres látogatottság várható összesen – mondta.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója egyebek között azt emelte ki, hogy az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozatot a környező települések bevonásával rendezik meg.

Esterházy Antal galántai herceg a fejlesztések közül a mintegy ezer rózsafajt felölelő rózsakert közeljövőben lezáruló felújítását emelte ki. Hozzátette: reméli, hogy egyszer az egykori operaház is újra megnyílhat a kastélyban.

Forrás: mno.hu

Teremnévadó Ünnepség

Teremnévadó ünnepség Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző emlékére

Ünnepi köszöntőt mond Dávid Zoltán polgármester, megemlékező beszédet mond Mosolygó Miklós karnagy. Fővédnök Mádl Dalma. Közreműködnek Sebestyén Márta, Szokolay Balázs, Szokolay Ádám, Szokolay Ádám Zsolt, és az orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus.

szokolay_2

SzokolaySandor

Szokolay Sándor ősei az 1760-as évektől folyamatosan Orosházán éltek. Édesapja éppen Kunágotán vállalt munkát, amikor is ott, 1931. március 30-án megszületett fia. A család hamarosan visszaköltözött Orosházára, a zeneszerző itt járt általános iskolába, gimnáziumba, majd a Békés-Tarhosi Ének és Zeneiskola növendéke lett 1947-től.

Zenei pályája töretlenül ívelt, 1957-ben fejezte be tanulmányait a budapesti Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés tanszakán, Szabó Ferenc és Farkas Ferenc tanítványaként.

A Magyar Rádió zenei lektora és szerkesztője volt 1961-ig. Közben már 1959-től a Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán tanított. 1994-ben történt nyugdíjazásáig egyetemi tanár, professor emeritus volt. Négy fiú és egy leánygyermeke szintén a zenei pályát választotta. Öt szerzői lemeze jelent meg mindez idáig.

Nemzetközi elismertséget hozott operái: Vérnász (1964), Hamlet (1968), Sámson (1973), Ecce homo (1984), Csalóka Péter (1985), a Hazának szentelt áldozat (1995), Szávitri (1999).

Jelentősek az oratórikus művei, kórusművei, hangszeres szóló és kamaraművei.

A Magyar Kodály Társaság elnöke (1978), a Fészek Művészklub alelnöke (1980), a Magyar Művészeti Akadémia tagja (1992).

Elismerései: Erkel Ferenc-díj (1960., 1965.), Kossuth-díj (1966), Érdemes művész (1976), Kiváló Művész (1986), Bartók-Pásztory díj (1987), Magyar művészeti díj (1993), Magyar Örökség-díj (1997). Kimagasló kitüntetése: 2001. december 1-én megkapta a Corvin-láncot, azt a kitüntetést azon személyek kapják meg, akik a nemzet szellemi életéért, kultúrájáért sokat tettek, aki emberi és művészeti tekintélyével aktívan támogatja Magyarország nemzeti-polgári kibontakozását. 2005. augusztus 20-án megkapta a Kék Szalag kitüntetést Győr-Sopron Megyétől. 2006. november 11-én Pannonhalmán Szent Márton díjat kapott. A Pannon térség egyedülálló természeti, társadalmi-kulturális adottságainak megismertetésében kifejtett emberi teljesítmény elismeréseként.

Szokolay Sándor egész életében szorosan kapcsolódott Orosházához, ma is szellemi-lelki szülővárosának tartja Orosházát. 1977-ig, amíg szülei Solymárra el nem költöztek, addig gyakran látogatott Orosházára a rokonság, barátok meglátogatása mellett az édesapja, Szokolay Bálint által alapított és ma már a nevét viselő Madrigál Kórus hangversenyeire.

A millenniumi év megnyitására, 2000. január 3-ra Symphonia Ungarorum c. szimfóniáját Nagy Gáspár versciklusára írta, melyet az Állami Operaházban mutattak be. Orosháza Város Önkormányzata felkérésére 2000. augusztus 20-án szintén a millenniumi év tiszteletére Orosházának ajánlva írta a „Jobbítsd a nemzetöt!” c. kórusművet, melynek premier elődadása 2000. augusztus 20-án Orosházán volt.

Munkásságának elismeréseként Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az „Orosháza Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta Szokolay Sándor részére.

Húsvét a Budai Várban

husvet2015

Az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő két napos ünnepség hazánk legnagyobb húsvéti családi rendezvénye, amelyen a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására. A budai Várban megrendezésre kerülő ünnep egyben kézműves-, népművészeti- és gasztronómiai vásár, amelyet mesterségek bemutatói és valódi hungarikumok fűszereznek. A felnőtteket magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti fogásokat készítő látványkonyhákkal és egészséges étkek utcájával várják a szervezők. Húsvét hétfőn elkészül a Budavári Húsvét óriás kalácsa.

A színes forgatag egy ősi rítustánccal a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettáncával és a Csillagszeműek Táncegyüttes Életfa avatásával és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. Húsvét ünnepét a Hunyadi udvar nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc jeles képviselői teszik teljessé és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét.

A határon innen és túlról érkező hagyományőrző, kézműves mesterek különleges műhelybemutatókkal készülnek az ünnepre. A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők bemutatói mellett, a mézeskalácsból való tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát leshetik meg és akár ki is próbálhatják a látogatók.

Az egész napos programok mellett lesz regélő meselabirintus és Bóbita Kikeleti Mesekert, hagyományőrző ügyességi játékok, tojásgurítás, tojáskapkodás, húsvéti kézműves alkotóház, Mezőntúli játszóház. Újra forog a kosaras körhinta és népi játékok játszóterén kalandozhatunk a gyerkőcökkel. Az állatsimogatónál nyuszik, bárányok és húsvéti fogat várja a családokat. Az idén is mókára hívogatnak a tojásleső nyuszik, akik fészekkereső játékkal és ajándékokkal teli szakajtóval kedveskednek az apróságoknak. Az idén több játékkal és a kapuban meglepetés ajándékkal kedveskednek a felnőtt látogatóknak.

A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló patinás Budai Vár terei, tekintélyt sugárzó épületei páratlan helyszínéül szolgálnak ennek a hagyományőrző, de a mai kor ízlését és igényeit is szem előtt tartó rendezvénysorozatnak. A színes forgatag egy ősi rítustánccal a vár legszebb részein átkígyózó néptánc együttesek tavaszköszöntő menettáncával, az életfa avatásával és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. A rendezvény idei díszvendégei Székelyföld élő húsvéti táncos, zenés hagyományainak bemutatásával érkeznek a rendezvényre. A kétnapos ünnepségen lesz kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár mesterség bemutatókkal és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A gyerekeket a Mese Mezei állatsimogató, a Kikeleti mesekert és a Komédiás Mező interaktív előadásai, valamint húsvéti kézműves alkotóház, hagyományőrző ügyességi játékok, tojásgurítás, tojáskapkodás és további izgalmas programok várják. Idén is lesznek tojásleső nyuszik, akik fészekkereső játékkal és ajándékokkal teli szakajtóval kedveskednek az apróságoknak. Újra forog majd a kosaras körhinta, és mókára hívogat Paprika Jancsi Csúzlizdája, vagy a Világfa regélő labirintusában is kalandozhatunk kicsinyeinkkel. A felnőttek szája ízére magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti eledeleket készítő látványkonyhákkal, valamint a testi épséget is szem előtt tartva egészséges étkek utcájával készülnek a szervezők. A színes forgatagot teljessé téve a Hunyadi udvar színpadán a világzene, népzene, néptánc, és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálja kedvencét. A színpadon többek között a népzene és a világzene olyan sztárjai lépnek fel, mint Sebestyén Márta, Szalóki Ági és Palya Bea, de különleges hungarikumnak ígérkezik a Vízbevető Húsvét Hétfői néptánc találkozó programja is. A gyerekek számára kedvenc muzsikusaik, Gryllus Vilmos és a Kolompos együttest húzzák a talp alá valót. Az autentikus népszokások bemutatása mellett Húsvét liturgiáját követve lesz Istentisztelet és hajnali áhítat. A tavalyi népszerűségen felbuzdulva, idén is hallgathatunk ünnepi, komoly zenei koncerteket. Többek között a MISZTRÁL EGYÜTTES koncertjének lehetünk fül és szemtanúi.

Forrás: port.hu,  szazadokoroksege.hu

Magyar napok Milánóban

Magyar napokon mutatkozik be a 2015-ös milánói expó beharangozójaként Magyarország szombaton és vasárnap Milánó belvárosában.

A május 1-jén kezdődő milánói világkiállítás bevezetésén a részt vevő országok nemzeti napokon mutatkozhatnak be az olasz városban. A magyar napokat szombaton és vasárnap tartják Milánó szívében, a Castello Sforzesco előtti Expo Gate épületegyüttesben – közölte az MTI-vel kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Tájékoztatása szerint az 1848-as megemlékezésen az Expo Gate-ben beszédet mond Szőcs Géza, a magyar pavilon miniszteri biztosa, előadást tart Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és fellép Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes. A két nap során táncház, dzsessz- és világzenei koncertek mellett kulináris élményekkel várják az érdeklődőket, például a Szamos Csokoládé Műhely jóvoltából.

milano

A világkiállítás témáihoz igazodva a rendezvény a kreatív újrahasznosítás jegyében telik. A magyar hétvégén a magyar pavilont építő Carpathia Kft. tájékoztatást ad a befejezéshez közeledő munkálatok menetéről.

A világkiállítások történetében az Életkert Pavilon az első olyan építmény, melynek tervezése során alapelv volt, hogy a pavilon a kiállítási időszakot követően szétszerelhető és újrahasznosítható legyen. Az acélcsavarokkal összeszerelt vázszerkezet jó példa ennek megvalósítására – áll a közleményben.

Az Expo Milano 2015 fél évének magyar programjaira kiírt közbeszerzés nyertese az EuroAtlantic Solution Kft. A pavilon a világkiállítás május 1-jei nyitó napjától várja a látogatókat.