“Fantasztikus volt a Felföldi levelek!”

Július 28-án Kapolcson táncolt az Ifjú Szivek Táncszínház. A Művészetek Völgyének Muharay udvarában kétszeres vendég volt a társulat, egy nap alatt a Kakukktojás és a Felföldi levelek című koreográfiájukat is előadták.

Mindkét darab percek alatt betöltötte az udvar nézőterét, majd a közönség vastapssal és ujjongással fogadta úgy a délelőtti gyerekelőadást, mint az esti ősbemutatót.

MV_FelfoldiLevelek1

“Én láttam néhány műsort az Ifjú Szivektől, kőszínházban, nagyon izgalmas volt. Itt a természetben viszont az udvaron kívül, az út túloldalán is tapsoltak az emberek, akiket a biztonsági őr már nem engedhetett be a helyszín kapacitása miatt. Ők is amennyire tudtak hallgatóztak, leskelődtek, figyeltem az arcukat. A kisgyerekektől a nagymamákig mindenkire nagy hatással volt az előadás. Ebben a darabban száz százalékig ott van az az élő hagyomány, amiről a Muharay udvar szól, mindemellett az a korszerűség, amiről Muharay Elemér mondta, hogy e nélkül nem lehet átmenteni a tradíciót a következő nemzedéknek. Fantasztikus volt a Felföldi levelek, időbe fog telni, amíg feldolgozom” – nyilatkozta a bemutató után Sebestyén Márta. “Ott álltunk Berecz Pityuval az ajtóban, és nyerítettünk, visítottunk, tapsoltunk, ordítottunk. Köszönjük, hogy elhozták ide” – tette hozzá mosollyal az arcán a Muharay udvar háziasszonya.

MV_FelfoldiLevelek2

Forrás: parameter.sk

Idén 25 éves a Művészetek Völgye

kapolcs

Még több helyszínen, még több programmal várja a látogatókat és az egyes helyszíneken még nagyobb férőhelyet biztosít a kényelmes szórakozás érdekében az idén jubiláló Művészetek Völgye. Tíz napon át színházi előadások, koncertek, közösségi programok, beszélgetések és interaktív játékok helyszíne lesz a Balaton-felvidék, a magyar kulturális, zenei, színházi, irodalmi élet színe-javának részvételével.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a szervezők számos, a fesztiválozók igényeit szolgáló technikai újítást is bevezetnek. Idén először a parkolóhelyüket is előre biztosíthatják az elővételes jegyvásárlók a Simple segítségével. Az autópályamatrica- és színházjegy-vásárlásra, ételrendelésre és számos más szolgáltatásra használható mobiltelefonos alkalmazással a parkolásukat előzetesen, okostelefonon intézhetik azok, akik online jegyet vásárolnak a Művészetek Völgyére. Lehetőség nyílik továbbá szállással kombinált jegyek vásárlására, és a bármely napokra beváltható ötnapos rugalmas bérlet is a visszajelzések alapján született.

A fesztiválon a Momentán Társulat, Hajós András és a Modern Art Orchestra, valamint Harcsa Veronika is saját udvaraikban, különleges programokkal és meglepetésvendégekkel várják az érdeklődőket. A völgy egyik legkedveltebb helyszíne, a Klastrom is újra megtelik élettel idén: az első öt napon a világzene és a Fonó fellépői veszik használatba a templomromot, aztán átveszi az irányítást az NVC és az elektronikus életérzés, egy egész napra felbukkan a Balaton Method is. A Hello Wood csapata saját kis falvat, önálló zenei programokat és külön gyerektábort is szervez. A Design Terminál napközben workshopokra, esténként koncertekre várja a közönséget.

Márta István, a fesztivál igazgatója idén egy saját udvarral lepi meg a vendégeket, a Mártapista udvar az igazi mély beszélgetések otthona lesz. Fellép az elmaradhatatlan Hobo, a színház szerelmesei találkozhatnak Pintér Béla Társulatával, a Nézőművészeti Főiskola és a Jurányi Inkubátorház több társulatával is. Lesznek a helyszínen is jubileumi meglepetések és a 25. Művészetek Völgyét ünnepli Sebestyén Márta és a hagyományőrző Muharay Szövetség, az alternatív zenekaroknak otthont adó Elevenkert, a fiatalok kedvenc falusi romkocsmája, a Gólya udvar és a családok és gyerekek kedvenc találkahelye, a Kaláka Versudvar és még sokan mások.

Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál program- és marketingigazgatója a 168 Óra Online-nak elmondta: a jubileumra áttekintették azokat a fesztiválelemeket, amelyek az évek során a közönség tetszését leginkább elnyerték, illetve figyelembe vették az újonnan felmerülő igényeket is. Így született az a döntés, hogy több éves szünet után újra tartanak koncerteket a taliándörögdi Klastromban. A Momentán Társulat és a Modern Art Orchestra meghívásával szintén a közönség szavára hallgatnak. Mivel a színházi produkciók iránt óriási az érdeklődés, a Színház színpadot idén mainstream és alternatív színházi produkciókkal töltötték fel. A gasztronómiai kínálat pedig kézműves sörökkel és street fooddal gazdagodik. „Hippi hangulatú, de kulturált családi fesztivál próbál maradni a Művészetek Völgye, ahol még a kisgyermekkel érkező látogatók is kellemesen érezhetik magukat, mert az ő igényeikre is odafigyelünk” – mondta Oszkó-Jakab Natália.

Forrás: 168ora.hu

Salföldi Dalföld

2015. június 19-21. Összművészeti hétvége a Káli-medence szívében. Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Juhász Gábor-Gyémánt Bálint, Balogh Kálmán, Berecz István, Szalai Péter, Hungarian FolkEmbassy, Fanfara Complexa, Dunazug és még sokan mások…

A Bíró-Gombos Alapítvány által a Fonó Budai Zeneházzal partnerségben szervezett Salfödli Dalföld és a Kertem-FolkEmbassy szabadegyetem elsősorban azt a célt szolgálja, hogy igényes, a művészetekre és saját magára reflektáló tudatos közönséget szolgáljon ki.

Koncertek, táncházak, kiállítások, előadások, bemutatók, beszélgetések, családi programok, kézműves foglalkozások. A tájra, a művészeti alkotásokra és magára reflektáló közönséget szeretnénk kiszolgálni évről évre Salföldön. Reméljük, találkozunk!

Kapcsolódó programunk részletei itt!

Szerelmes földrajz a “csempeszi” Sebestyén Mártával

„Ollan szomgyus lettem”, mondja hamiskás mosollyal Sebestyén Márta, és kérése parancs: Krenner Róbert polgármester hűtőládányi üdítővel érkezik. Elvégre a világhírű énekesnő nemcsak hazajár ide, hanem Csempeszkopács díszpolgára is. Nemsokára megint az Árpád-kori templomnál ad koncertet.

De ez most valami más: a Duna TV Szerelmes földrajz-sorozatának stábja kísérte el Vas megyébe, másnap „ide a túlsó oldalra”, Békésbe mennek, a harmadik forgatási nap Budapesté. Intenzív három nap lesz, az biztos. De hát mit tegyünk, ha egyszer Sebestyén Márta édesapja csempeszkopácsi – őt magát idekötik gyerekkora legszebb, legboldogabb nyarai –, édesanyja Békésből származik, felnőttkora pedig Budapesthez kapcsolódik. (Miközben persze övé az egész világ.)

vaol11

Tárlat a bakterházban, hiszen a vonat már nem jár. Az énekesnő – különben Csempeszkopács díszpolgára – Krenner Róbert polgármesterrel. Fotó: Unger Tamás

A régi-új bakterházban is készülnek felvételek: „Büszke vagyok rá, hogy ilyen szép és takaros a falu, a bakterház helyén lehetne akár romhalmaz is, hiszen a szárnyvonal már 1974-ben megszűnt. Rengeteg emlék megrohant. Itt a túloldalon egy nagy halastó volt, annyi béka kuruttyolt, hogy valami őrület. Meg a falu végén a gödör, ahova fürödni jártunk… Édesapám tíz éve meghalt, nagybátyáim is, nagyszüleim is, gyerekkori játszópajtásaimmal viszont szoktam találkozni, és persze ma már ott a Facebook. Csempeszkopács bennem nagyon eleven. Megörököltem a csempesziséget. A bakterház azért is fontos helyszín, mert a megérkezés helye. Az összes szünidőt itt töltöttük, alig vártuk az öcsémmel a kicsöngetést. Másnap rögtön jöttünk. Édesapám – aki közgazdász volt – hivatalból is többször megfordult a környékre, állami gazdaságokat látogatni. Közben minket le-adott a nagyanyámnál. Kitört a nagy boldogság, a végtelennek tűnő szünidő. Csempeszkopács maga volt a földi paradicsom. Az összes olyan élményem, amely a paraszti élettel kapcsolatos, innen van. Népdalénekesként is sokat merítek máig ezekből az időkből. Sajnos a két fiamnak már nem tudom megmutatni azt az életformát, csak mesélni róla. De hát én is sok mindent nem ismertem, csak az édesapám meg a nagyszüleim történeteiből. Kár, hogy ma már leszoktunk a nagy családi beszélgetésekről a generációkat összeültető asztal körül. A napokban egy újzélandi filmrendező-zeneszerző keresett meg, I. világháborús filmet készít, szeretné, ha énekelnék benne. Erről azonnal eszembe jutott, hogy de hát az én nagyapám ifjú katonaként közvetlenül megtapasztalta a háborút. Sose felejtem el nagyanyám hangját, ahogy azt mondja, ‘nézd, ezeket a kezeket megrázta Károl királ’. Az utolsó magyar király kezet fogott az én eres kezű nagypapámmal. A folytonosság miatt fontos nekem a templom is, az Eleink-szoborral. Maga az időtlenség. Az élet megy tovább, a kis templom évszázadok óta tartja magát.”

vaol22

SZERELMES FÖLDRAJZ-FELVÉTEL A BAKTERHÁZNÁL, SZEMBEN SEBESTYÉN MÁRTA ÉS HOLLÓS LÁSZLÓ SZERKESZTŐ-RIPORTER. FOTÓ: UNGER TAMÁS

Itt, ezen a patinás helyen ad koncertet Sebestyén Márta a barátaival május 30-án, a 15. évforduló alkalmából kétnapossá terebélyesedő csempeszkopácsi „Középkori vigalom és vásárnap” kínálatában.

csempesz2015

A Szerelmes földrajz-felvételek most a nagyszülői háznál folytatódnak. „Sokszor hallatszott ki óbégatásom ezen az ablakon.” Igen, mindig énekel. Telefonszámokat szolmizál. Vagy azt veszi észre, hogy furcsán néznek rá a buszon. De hát tudományosan bizonyított tény, hogy aki énekel, az boldog. Boldog, aki énekel.

A múlt kútja az udvaron
Ölbei Lívia

Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek? Feneketlennek még akkor is és talán éppen akkor, ha kizárólag és egyedül az ember az, akinek múltjáról kérdés és szó esik: ez a rejtélyes lény, aki a magunk természeti-gyönyörűséges és természetfeletti-nyomorúságos létének tartálya, s akinek titka érthető módon minden kérdésünk és szavunk alfája és ómegája, s minden szavunkat hévvel és szorongással és minden kérdésünket izgatott sürgetéssel telíti”, kezdi Thomas Mann komótos fenségességgel József és testvérei című hatalmas nagyregényét. Bár Sebestyén Márta megjelenése Csempeszkopácson egyszerű, derűs, magától értetődő és természetes – és mégis. A múltnak ugyanabba a kútjába szeretne belepillantani a Szerelmes földrajz-sorozat stábja, amikor elkíséri az énekesnőt gyerekkora fontos helyszínére, amelyről Thomas Mann beszél. Hátha a hely szelleme segít, hátha megfejthető a titok.

indenesetre történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amikor Sebestyén Márta belép a nagyszülői ház udvarára. Már sem a nagyszülei nem élnek, sem az édesapja (virágot visz a sírjukra mindjárt), és bár ő maga tényleg rendszeresen megfordul itt, a régi háznál – amelynek új tulajdonosai vannak, át is alakították – hosszú évek óta nem járt. Miért is tette volna. Minden megváltozott. Itt konyhakert volt, hersegő paprikákkal, paradicsomokkal: „Lecsavartuk, ettük, nem kellett megmosni.” A kert helyén gyep virít, a gyepen trambulin. De egyvalami a régi. A kerekeskút ugyanúgy, ugyanott áll az udvaron. A teteje üggyel-bajjal elmozdítható. Mélységes mély. Vagy mondjuk inkább feneketlennek?

Forrás: vaol.hu

Eszterházi Vigasságok

Tavasztól őszig csaknem száztíz fellépő ötven hangversenyével várja vendégeit a fertődi Esterházy-kastélyban immár harmadszor megrendezett koncertsorozat, az Eszterházi Vigasságok – hangzott el a programokat felvezető budapesti sajtótájékoztatón.

ehkastely

A nemrég véget ért húsvéti fesztivál után legközelebb pünkösdkor csendülnek fel a kastélykoncertek, majd nyáron a Filharmónia Magyarország által szervezett Régi Zenei Napok és több Haydnnak szentelt fesztivál – a Budapesti Vonósok XXI. Haydn Fesztiválja, a Haydn Meets Jazz, az augusztus második felében megrendezett Haydn-fesztivál és a kora szeptemberi VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztivál – után egy őszi fesztivállal zárul a sorozat október végén.

A tizenöt hét fellépői között olyan visszatérő vendégek mellett, mint a Vashegyi György által vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint Kalló Zsolt együttese, a Capella Savaria, olyan kiválóságok vannak, mint a Muzsikás Együttes, amely a Mendelssohn Kamarazenekarral fedezi fel Haydn és a cigányzene kapcsolatát, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar, amely korhű hangszereken előadott Bach-koncerttel készül.

A Rácz Márton művészeti vezetésével zajló Vigasságokon a hazai muzsikusok közül fellép Várdai István, Sebestyén Márta, Rohmann Ditta, Fassang László (fortepianón és csembalón), Snétberger Ferenc és Tony Lakatos is – utóbbiak zenésztársaikkal Haydn és a dzsessz kapcsolatát járják körül. A 31. Régi Zenei Napokra a historikus előadásmód olyan nemzetközi hírű mesterei érkeznek Eszterházára, mint Barthold Kuijken és Malcolm Bilson, a VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztiválon pedig a Zehetmair Quartet és a Badke Quartet is muzsikál.

A Haydn-terem mellett a legtöbb koncertnek otthont adó, felújított Marionettszínházban mutatják be Mundruczó Kornél Téli utazás-értelmezését is az őszi fesztiválon: Schubert klasszikus dalciklusát Hans Zender átdolgozásában játssza a Hámori Máté vezényelte Óbudai Danubia Zenekar, miközben a háttérben a rendező képei pörögnek kommentárképpen; az esten Szemenyei János színművész is közreműködik.

Bardi Terézia Anna, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgató-helyettese és tudományos igazgatója szerint az Eszterházi Vigasságok kiemelt célja a már ismert előadók mellett a fiatal tehetségek bemutatása, különösen pedig a fiatalok összehozása a „nagy generációval” egy-egy koncertre. Utóbbira jó példa Devich Gergely ifjú csellóművész fellépése a Liszt Ferenc Kamarazenekarral az őszi fesztiválon.

A kastéllyal kapcsolatos állami feladatok koordinálásával megbízott L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a kormány idén 250 millió forinttal támogatja a fesztiválsorozatot. Hangsúlyozta, hogy a kabinet kiemelt fontossággal kezeli a fertődi kastély és a Fertő tó egész környékének megújítását, számos fejlesztés van folyamatban. Kiemelte, hogy egy-másfél hónap múlva megkezdődhet a kastély nyugati szárnyának felújítása, amelynek lezárultával – a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban – itt helyezik el az Esterházy-kincseket bemutató kiállítást. „A kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy az Esterházy-kincseket Eszterházán kell bemutatni” – hangsúlyozta.

A felújítással járó munkálatok jól szeparálhatók, így a remények szerint nem fogják visszavetni a kastély látogatottságát – tette hozzá.

L. Simon László elmondása szerint tavaly mintegy hetvenezer látogató kereste fel a kastélyt – ennyien váltottak belépőt a múzeumba –, ami húszszázalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy helyes döntés volt az önálló Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozása. Az idei Eszterházi Vigasságokon körülbelül tízezer további látogatóval számolnak, így a tavalyi számok alapján idén legalább nyolcvanezres látogatottság várható összesen – mondta.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója egyebek között azt emelte ki, hogy az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozatot a környező települések bevonásával rendezik meg.

Esterházy Antal galántai herceg a fejlesztések közül a mintegy ezer rózsafajt felölelő rózsakert közeljövőben lezáruló felújítását emelte ki. Hozzátette: reméli, hogy egyszer az egykori operaház is újra megnyílhat a kastélyban.

Forrás: mno.hu